Oldenburger|Fritom voert al jaren een duurzame bedrijfsvoering. De innovatieve en internationale logistieke dienstverlener heeft de overtuiging dat duurzaam ondernemen leidt tot betere resultaten. Ze proberen vooruitstrevend te zijn op dat vlak en willen dat graag uitstralen. In mei 2019 werd het nieuwe pand van Oldenburger|Fritom in Veendam opgeleverd: het meest duurzame pand van Nederland! Naast het reguliere afvalmanagement bij Oldenburger|Fritom, zorgde Virol er ook tijdens de bouw voor dat het afval gescheiden ingezameld werd door het inrichten van een speciale milieustraat voor de bouw.
Meest duurzame pand van Nederland
De duurzame bedrijfsvoering resulteert erin dat de hele organisatie innovatiever en creatiever omgaat met beslissingen, oplossingen en investeringen, maar ook tot een kostenreductie en een organisatie met een veilig en prettig werkklimaat. Oldenburger|Fritom richt zich op innovatie in combinatie met duurzaamheid. Zaken als kwaliteit, een certificaat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en vitaliteit van de medewerkers zijn voor de logistieke dienstverlener het bewijs dat ze alles goed geregeld hebben. De nieuwbouw in Veendam is gebouwd volgens de hoogste internationale BREEAM-norm en is nu het duurzaamste pand van Noord-Nederland.
BREEAM geeft scores op gebied van energie, management, ecologie, duurzaamheid en afvalmanagement. De nieuwbouw scoorde maar liefst 97%. Natuurlijk worden er steeds nieuwe panden gebouwd waardoor dit pand waarschijnlijk niet voor altijd het meest duurzame pand van Nederland blijft, maar de doelstelling van Oldenburger|Fritom is wel om dit het meest duurzame pand van Noord-Nederland te laten blijven.
Milieustraat tijdens de bouw
Oldenburger|Fritom heeft tijdens de bouw van het nieuwe pand veel aandacht besteed aan afvalscheiding. In het kader van duurzaamheid, vond zij het belangrijk om het afval niet alleen tijdens het gebruik van het pand te scheiden, maar ook tijdens de bouw. Virol heeft geholpen om een echte milieustraat in te richten op een zichtlocatie. Zo kon iedereen die op het terrein kwam direct zien dat er nagedacht werd over afvalscheiding.
Vervolgens heeft Oldenburger|Fritom bordjes bij de verschillende containers geplaatst en de bouwbedrijven verantwoordelijk gemaakt voor het op correcte wijze scheiden van bouwafval. Al deze elementen hebben eraan bijgedragen dat dit erg goed is gegaan. Het ledigen van de containers gebeurde op afroep.
Regulier afvalbeheer
Ook op de reeds bestaande locaties ontwikkelt de afvalscheiding zich steeds verder door. Waar Oldenburger|Fritom vroeger IBC’s en kratten gebruikte voor de afvalscheiding en deze handmatig leeggooide in grote containers, hebben ze nu rolcontainers in het warehouse neergezet. Volle containers worden 1 á 2 keer per week geleegd. Dankzij het prettige contact met en goede advies van Virol optimaliseren zij de processen op dit gebied steeds verder.
Afvalscheidingsmodules op kantoor
Op kantoor werkt de logistieke dienstverlener volgens hetzelfde principe als in het warehouse. Papier, plastic en restafval worden gescheiden ingezameld. Ze zijn ook twee Recycle Bins aan het testen. Met deze afvalscheidingsmodules hoeft niet iedereen meer een eigen afvalbak te hebben en wordt het afval nog beter gescheiden dan dit nu al gebeurt.
Oldenburger|Fritom is erg tevreden over de samenwerking met Virol. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van lokale leveranciers en zijn daardoor al jaren klant. De samenwerking gaat ook twee kanten op. Virol is ook klant van Oldenburger|Fritom.
Bron: Virol (2 maart 2020)